Vannak olyan esetek, amikor egy betegséget sikerül meggyógyítani, de a bőrön látható nyomot hagy. Sokszor ezek az eltérések, melyek első hallásra „csak” esztétikai problémát okoznak, megkeserítik az érintett személy életét. Ilyenkor válhat indokolttá a tetoválás orvosi alkalmazása.

Saját tapasztalatom alapján úgy tűnik, hogy a korrekciós tetoválás lehetőségéről egyre többen tudnak hazánkban is, így a kezelés iránt érdeklődők száma is folyamatosan nő. Az orvosi mikropigmentációra jelentkező vendégeim általában valamilyen korábbi lelki traumán estek át, ezért kezelésük sokkal több toleranciát, türelmet és diszkréciót igényel!
Míg régebben főleg bőrhibák korrekciós tetoválására volt csupán lehetőség, addig mára teljesen elfogadottá vált az orvosi javaslatra végzett korrekciós mikropigmentálás, mely napjainkra egyfajta sebészeti alternatívává nőtte ki magát. Ma már annyira hétköznapinak számít a sebészeti beavatkozással nem kezelehető különféle veleszületett, vagy szerzett bőrhibák, valamint szőrzethiányok un. orvosi mikropigmentálása, hogy Európa egyes országaiban, például Németországban, a társadalombiztosítás fizeti a beavatkozás költségeit.

Császár Zsuzsanna kozmetikus mester vagyok, szakoktató a Nouveau Contour cég vezető instruktora. A Nouveau Contour cég International Master Class, valamint Permanent Make-up Master Specialist kurzusát végeztem el, majd Pécsen (PTE) diplomámat tetoválás oktatásból írtam. Nemzetközi (EU, USA) sminktetováló és orvosi tetováló diplomával  is rendelkezem.

Haj tetoválás (fejbőrtetoválás):

Érdekes új lehetőséget nyújt a hajtetoválás. A megritkult haj ugyanis azért válik feltűnővé, mert a világos fejbőr áttűnik a hajszálak között. Manapság már megoldható haj átültetéssel ez a probléma, de sokszor gondot jelent, hogy még így sem elég dús a haj. Ilyenkor a fejbőrre hajszálakat tetoválok, mert a kopaszodás így sokkal kevésbé lesz feltűnő. Megvizsgálom először a kezelt felületet, a meglévő hajszálak irányát és hosszát. Leggyakrabban a fejtetőn – jól látható helyeken – igénylik a hölgyek és az urak egyaránt ezt a tetoválást. Hajszálakat ugyan nem, de jobb komfort érzetet lehet adni a vendégeknek ezzel az eljárással!

Heg tetoválás:

Minden sebészeti műtét vagy komolyabb baleset után a hegek látható nyomot hagynak, hiszen a teljes gyógyulás után ezek általában világosabbak a test bőrénél. A világosabb színű eltérések (a hegek) eltüntetésének lehetősége a bőrszínnel történő tetoválás, vagy ahogy a szakmai körökben nevezik. az orvosi mikropigmentáció alkalmazása.

A hegek területén a bőr állaga azonban más. A hám általában vékonyabb, ugyanakkor az alatta lévő kötőszövet vaskosabb. Ez a megvastagodott kötőszövet lelassítja a hagyományos tetoválógépek kézifejének teljesítményét, így a bejuttatott festék mennyisége kontrollálatlanul megváltozik. A computer vezérelt Nouveau Contour sminktetováló gép biztosítja azt, hogy ne változzék sem az injektálás mélysége, sem a tű mozgásának frekvenciája. A tűleszúrások közti távolság is egyenletes. Csak az orvosi tetoválásra kifejlesztett gép alkalmas orvosi mikropigmentáció készítésére!
A világosabb hegszövet bőrszínű pigmenttel való tetoválása, úgymond közel azonos bőrszínt eredményez. Igaz a bőr színe évszakonként változik, mégis jelentős segítség azoknak, akiknek az arcán található az elváltozás. 

Vitiligo tetoválás:

Sajnos nem csak műtétek okozhatnak színeltérést, hanem különböző bőrbetegségek is. Ezek közül leggyakoribb a vitiligo, mely rendkívül zavaró pigmenthiány. Ilyenkor a világosabb bőrfelületet sötétebb, hiperpigmentált rész veszi körül. Ezt a fajta pigmenthiányt nehezebb megoldani, mivel általában nagyobb, szabálytalan kiterjedésű felületen található. Orvosi tetoválással többnyire csak arcon lévő vitilogot kezelek, ha a mérete nem haladja meg a 3cm-t.

Az alábbi képen speciális vitiligo (mellbimbó környékén) orvosi mikropigmentációval történő kezelése látható.


Hírlevél feliratkozás