Vannak olyan esetek, amikor egy betegséget sikerül meggyógyítani, de a bőrön látható nyomot hagy. Sokszor ezek az eltérések, melyek első hallásra „csak” esztétikai problémát okoznak, megkeserítik az érintett személy életét. Ilyenkor válhat indokolttá a tetoválás orvosi alkalmazása.

Saját tapasztalatom alapján úgy tűnik, hogy a korrekciós tetoválás lehetőségéről egyre többen tudnak hazánkban is, így a kezelés iránt érdeklődők száma is folyamatosan nő. Az orvosi mikropigmentációra jelentkező vendégeim általában valamilyen korábbi lelki traumán estek át, ezért kezelésük sokkal több toleranciát, türelmet és diszkréciót igényel!
Míg régebben főleg bőrhibák korrekciós tetoválására volt csupán lehetőség, addig mára teljesen elfogadottá vált az orvosi javaslatra végzett korrekciós mikropigmentálás, mely napjainkra egyfajta sebészeti alternatívává nőtte ki magát. Ma már annyira hétköznapinak számít a sebészeti beavatkozással nem kezelehető különféle veleszületett, vagy szerzett bőrhibák, valamint szőrzethiányok un. orvosi mikropigmentálása, hogy Európa egyes országaiban, például Németországban, a társadalombiztosítás fizeti a beavatkozás költségeit.

kozmetikai tetovalas konyv

Császár Zsuzsanna kozmetikus mester vagyok, szakoktató a Nouveau Contour cég vezető instruktora. A Nouveau Contour cég International Master Class, valamint Permanent Make-up Master Specialist kurzusát végeztem el, majd Pécsen (PTE) diplomámat tetoválás oktatásból írtam. Nemzetközi (EU, USA) sminktetováló és orvosi tetováló diplomával  is rendelkezem.

Több éves sminktetováló tapasztalat után 2006-ban kezdtem el érdeklődni az orvosi tetoválás iránt. Úgy gondoltam, hogy fantasztikus lehetőség vendégeim számára, nekem pedig kihívás a szakmámban. A tudásomat USA New Jersey, Beau Institute (Szépség Intézet) vezetőjének köszönhetem, Mrs. Rose Marie Beauchemin aki a tanfolyamon oktatott.
Sajnos hazánkban még nincs irodalma az orvosi tetoválásnak, hiszen a tapasztalatok sem régiek. A főiskolai diplomamunkám a kozmetikai tetoválás oktatásáról szólt, ezen belül részletesen az orvosi mikropigmentációról, melyhez többnyire az Amerikai Mikropigmentációs Akadémia (American Academy of Micropigmentation) szakirodalmát használtam.

Mellbimbó tetoválás (areola):

Sajnos egyre több nőt érint hazánkban a mellrák. Szerencsére az időben észlelt és kezelt betegséget 100%-ban meg tudják gyógyítani. Emlődaganat műtéte után hiányzik az emlőudvar és az emlőbimbó. Az orvosok által „helyreállított” mellen areola tetoválással szinte a másik mellel teljesen megegyező 3 dimenziós emlőudvart lehet készíteni. Ez az eljárás rendkívül nagy tapasztalatot igényel, mert az átültetett testszöveten (graft areola) meg kell határozni a mellbimbó udvar formájának pozícióját, színét és méretét. A felülettől függően a mikropigmentálást általában több lépésben végzem (a kezelő orvossal egyeztetve), de a végső eredmény bámulatos.

mellbefore
areola elotte
mell elotte
mell
areola kozv utana
mell utana

Haj tetoválás (fejbőrtetoválás):

Érdekes új lehetőséget nyújt a hajtetoválás. A megritkult haj ugyanis azért válik feltűnővé, mert a világos fejbőr áttűnik a hajszálak között. Manapság már megoldható haj átültetéssel ez a probléma, de sokszor gondot jelent, hogy még így sem elég dús a haj. Ilyenkor a fejbőrre hajszálakat tetoválok, mert a kopaszodás így sokkal kevésbé lesz feltűnő. Megvizsgálom először a kezelt felületet, a meglévő hajszálak irányát és hosszát. Leggyakrabban a fejtetőn – jól látható helyeken – igénylik a hölgyek és az urak egyaránt ezt a tetoválást. Hajszálakat ugyan nem, de jobb komfort érzetet lehet adni a vendégeknek ezzel az eljárással!

vasary andre
haj teto elotte
haj teto utana

Heg tetoválás:

Minden sebészeti műtét vagy komolyabb baleset után a hegek látható nyomot hagynak, hiszen a teljes gyógyulás után ezek általában világosabbak a test bőrénél. A világosabb színű eltérések (a hegek) eltüntetésének lehetősége a bőrszínnel történő tetoválás, vagy ahogy a szakmai körökben nevezik. az orvosi mikropigmentáció alkalmazása.

A hegek területén a bőr állaga azonban más. A hám általában vékonyabb, ugyanakkor az alatta lévő kötőszövet vaskosabb. Ez a megvastagodott kötőszövet lelassítja a hagyományos tetoválógépek kézifejének teljesítményét, így a bejuttatott festék mennyisége kontrollálatlanul megváltozik. A computer vezérelt Nouveau Contour sminktetováló gép biztosítja azt, hogy ne változzék sem az injektálás mélysége, sem a tű mozgásának frekvenciája. A tűleszúrások közti távolság is egyenletes. Csak az orvosi tetoválásra kifejlesztett gép alkalmas orvosi mikropigmentáció készítésére!
A világosabb hegszövet bőrszínű pigmenttel való tetoválása, úgymond közel azonos bőrszínt eredményez. Igaz a bőr színe évszakonként változik, mégis jelentős segítség azoknak, akiknek az arcán található az elváltozás. 

heg elotte
heg utana

Vitiligo tetoválás:

Sajnos nem csak műtétek okozhatnak színeltérést, hanem különböző bőrbetegségek is. Ezek közül leggyakoribb a vitiligo, mely rendkívül zavaró pigmenthiány. Ilyenkor a világosabb bőrfelületet sötétebb, hiperpigmentált rész veszi körül. Ezt a fajta pigmenthiányt nehezebb megoldani, mivel általában nagyobb, szabálytalan kiterjedésű felületen található. Orvosi tetoválással többnyire csak arcon lévő vitilogot kezelek, ha a mérete nem haladja meg a 3cm-t.

Az alábbi képen speciális vitiligo (mellbimbó környékén) orvosi mikropigmentációval történő kezelése látható.

areola vitilligo elotte
areola vitilligo utana